Tähän mennessä tapahtunutta

Tervetuloa Märkä Betoni blogiin. Kerromme tässä blogissa perheemme kamppailusta sisäilmaongelman kanssa. Jaamme myös tietoa asian ympärille liittyvistä asioista, esim. mitä asioita tulisi huomioida ettei vastaavaa pääse tapahtumaan. Olemme saaneet monia yhteydenottoja ja lukeneet vastaavista tapauksista netistä joten selkeästi vastaavia ongelmia on monilla muillakin ihmisillä. Tässä selailua helpottava kronologinen luettelo tapahtumista. Päivitämme listaa tilanteen mukaan. Tähän menessä tapahtunut: - 2013 Joulukuu   rakennusprojekti valmistui . Pääsimme muuttamaan uuteen omakotitaloomme.  - 2015 kesän loppupuolella perheen isä alkoi sairastelemaan, myös perheen vastasyntynyt oireili. - 2016 Helmikuu   perheen äiti sairastui keuhkokuumeeseen , tämä vei hänet sairaalahoitoon. Lapsiperheiden kotipalvelu oli tällöin perheen apuna. - 2016 Huhtikuu  vaihdoimme asuntoja kolmen viikon ajaksi isoisän ja hänen vaimonsa kanssa. - 2016 Huhtikuu   tilasimme kotiimme homekoirat jotka

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta

Korjauksista on nyt kulunut 6 kk ja ajattelin kirjoittaa ajatuksia tilanteesta.

Muutimme siis kotiimme (toistamiseen) helmikuussa 2017. Ei enää askeläänieristettä, parkettia tai laminaattia käyttöön. Näissä käytetyt liimat ja kemikaalit ovat jo pelkästään syy. Rakentajahan oli asentanut alkuperäiset parkettilaittiat takaisin (noin 80m2) jotka purettiin pois. Tilalle tuli laattalattia joka tuntui olevan riskittömin vaihtoehto.

Tilanne on nyt parempi. Ottaen huomioon että yhdisteitä on ajan myötä sekä lattian kuumennuksen yhteydessä tarttunut sinne sun tänne, täysin puhtaasta ympäristöstä ei voi valitettavasti puhua. Myös yliherkistyminen vaikeuttaa tilanteen arviointia (vrt. täysin terve ihminen ei oireile). Muutamat huonekalut ovat esim. allekirjoittaneelle melkein käyttökelvottomia.

Jälkikäteen ajatellen kaikki irtaimisto olisi kannattanut siirtää pois talosta remontin ajaksi. Näitähän oli 'eristetty' ja siirrelty huoneesta toiseen.

Yliherkistymistä on tapahtunut. Esimerkiksi ostettuamme vuodesohvan vuokra-asuntoomme, huomasin sen aiheuttavan oireita (mdf, lastulevyt, kemikaalit, palonestoaineet yms?). Myös pojan huoneen uusi pöytälevy (lastulevy) aiheutti samaa. Matoissa joissa lateksipohja oli jotain mätää.
Muilla perheenjäsenillä ei ollut vastaavaa vaikkakin lapsilta on nuoren iän takia vaikea saada faktaa.
Talossamme on lähes kaikkialla mdf-kattopaneeli mikä tuntuu huonolta hommalta näin jälkikäteen ajateltuna.

Perheemme on nyt sairastellut ns. normaalisti. Satunnaista kevät- ja syksyflunssaa joilta tarha-ikäisten kanssa ei voi välttyä. Kesällä emme sairastelleet. Jotain pientä mutta ei mitään hälyttävää. Astma pahentaa yleisesti tilannetta mutta lääkityksellä sekin pysyy kurissa. Lenkillä käynti onnistuu vaikkakin keuhkoja ei pidä rasittaa liikaa. Odottelemme nyt talvea mielenkiinnolla (kuiva ilma, suurempi osa ajasta sisällä, vähäisempi tuuletus).

Jatkamme elämää kohtalaisen turvallisin mielin ja toivon että nuo vähäisetkin oireet katoaisivat ajan myötä, vaikkakin uskon niiden olevan loppuelämän vaiva. Sarkastinen kiitos tästä rakentajallemme.

Vastaavia tapauksia on monen monta. Kommentoikaa, kertokaa ja kysykää. Vastaan mielelläni.

Kommentit

  1. Meillä on tuuletus + kuumennus tällä hetkellä meneillään. Haju on ehkä muuttunut miedommaksi tuuletuksen myötä. Saitteko te talon kuinka hajuttomaksi kuumennuksella ja tuuletuksella?

    VastaaPoista
  2. Meillä kuumennus hoidettiin vastuselementeillä joten haju oli vahva talossa heti operaation jälkeen. Oli myös epäilystä että hajut mahdollisesti olivat tarttuneet irtaimistoon seiniin yms pintoihin joten tuuletus tulee hoitaa hyvin. Nyt monien kuukausien jälkeen (ja siivouskertojen) hajua ei ole havaittavissa.

    VastaaPoista
  3. Vieläkö oireet on halussa?Itsekkin täytyy tarkistaa tuo askelmuovi kun 2011 Joulukuussa asensin lattiat niin betoni oli kyllä kuiva yli vuosi ilman pinnoitusta mutta silti jatkuva nuha/poskiontelo vaivaa minua ei muita perheenjäseniä.Käytin vielä lattat valaessa sitä ns.talvivalubetonia kun marraskuussa 2010 valettiin lattia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro. Onko mahdollista että altistut jossain muualla esim. töissä? Onko ilmanvaihto tarkistettu? Tuolla kuivumisajalla vaikuttaisi ettei ongelmaa ole lattiassa, mutta olen kuullut että jossain tapauksissa kosteutta ei ole ollut ja askeläänieriste on siitä huolimatta reagoinut, eli kannattaa tarkistaa. Oireet ovat ehdottomasti paremmin hallussa mutta jotain pientä on edelleen ja tätä tapahtuu muuallakin kuin talossamme. Kerran kun on pahasti altistunut...

      Poista
  4. Ilmastointia kyllä säädettiin kun oli laitettu niin kauhean alipaineiseksi nyt pari litraa lähtee enempi pois kun tulee.En oo muualla tiedostavasti altistunut.Sitä vaan alkaa miettin vaihtoehtoja kun pitkään niiskuttaa..

    VastaaPoista
  5. Moro, Mitä askeläänieristettä laittaisit uuteen taloon vai laittaisitko ollenkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, jos kyseessä olis uusi talo, eikä korjaustoimenpide voisin harkita askeläänieristettä ja esim. parkettia. Varmuudeksi minimoisin riskit varmistamalla betonin kuivuuden (porareikämittaus) käyttämällä matala-alkalista tasoitetta ja M1 luokituksen materiaaleja. Missään nimessä ei tuplex eristettä vaikka olisikin M1 luokitettua.

      Poista

Lähetä kommentti

Huom. kommentoinnissa on ollut ongelmia Safari selaimen kanssa. Suosittelen käyttämään jotain toista selainta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Tietoisku: huomioi nämä kohdat ennen rakennuttamista / urakkaa