Tähän mennessä tapahtunutta

Tervetuloa Märkä Betoni blogiin. Kerromme tässä blogissa perheemme kamppailusta sisäilmaongelman kanssa. Jaamme myös tietoa asian ympärille liittyvistä asioista, esim. mitä asioita tulisi huomioida ettei vastaavaa pääse tapahtumaan. Olemme saaneet monia yhteydenottoja ja lukeneet vastaavista tapauksista netistä joten selkeästi vastaavia ongelmia on monilla muillakin ihmisillä. Tässä selailua helpottava kronologinen luettelo tapahtumista. Päivitämme listaa tilanteen mukaan. Tähän menessä tapahtunut: - 2013 Joulukuu   rakennusprojekti valmistui . Pääsimme muuttamaan uuteen omakotitaloomme.  - 2015 kesän loppupuolella perheen isä alkoi sairastelemaan, myös perheen vastasyntynyt oireili. - 2016 Helmikuu   perheen äiti sairastui keuhkokuumeeseen , tämä vei hänet sairaalahoitoon. Lapsiperheiden kotipalvelu oli tällöin perheen apuna. - 2016 Huhtikuu  vaihdoimme asuntoja kolmen viikon ajaksi isoisän ja hänen vaimonsa kanssa. - 2016 Huhtikuu   tilasimme kotiimme homekoirat jotka

Rakentajan vastuusta

Kuva talostamme rakennusajalta
Asia mikä edelleenkin saa meidät ymmälleen on ns. rakentajan vastuu ja kuinka pätevä se todellisuudessa onkaan. Kuulen puhuttavan tästä 10 vuoden vastuusta kuinka virheiden ilmetessä vastuu on rakentajalla. Tämä ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa.

Todellisuus on se että monet rakennusalan yritykset ovat osakeyhtiöitä joissa vastuu ei koske ketään osakasta henkilökohtaisella tasolla. Tämä tarkoittanee sitä että rakentajan vastuu koskee vain itse yritystä. Jos yritys on varaton ja virallista toimintaa ei enää ole, virhetilanteessa keskustelu jää hyvinkin yksipuoleiseksi. Vain kaiku vastaa tai sitten lakimiehen kylmä ääni.

Yritysten ja osakkaan/taloyhtiön sopimissa urakoissa sovelletaan asuntokauppalain uuden asunnon kauppaa koskevia säännöksiä.

Yksityisen henkilön ja yrityksen väillä (esim talon rakennuttaminen omalle tontille, kuten meidän tapauksessa) sovelletaan kuluttajasuojalakia.

Näissä laissa virhetapauksia käsitellään suunnilleen samaan tapaan. Olen käsittänyt että yritysten välisissä kaupoissa ongelmatilanteisiin on kuitenkin varauduttu paremmin lain näkökulmasta. 

Kannattaa muistaa että rakentajan vastuu on yhtä ohut kuin rakentajan moraali. Yritys voidaan tehdä varattomaksi. Uusi osakeyhtiön perustaminen onnistuu hetkessä ja urakointi voidaan jatkaa totuttuun tapaan puhtaalta pöydältä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tätähän voisi kutsua rakentajan synninpäästöksi joka kannattaa suorittaa tasaisin väliajoin.

Kaiken kukkuraksi tämä toiminta ei ole millään tavalla tuomittavaa tai epäilyttävää lain näkökulmasta vaikka harmaalla alueella mahdollisesti liikutaankin. Käsittämätöntä.
Onneksi kaikki eivät toimi näin. Väittäisin kuitenkin että moni talonsa rakennuttanut voisi todeta että sopimuksen allekirjoittanutta rakennusyritystä ei ole enää olemassa tai hanskat ovat jo tippuneet ja toiminta on lopetettu.

Mahdollisesti oikeusteitse henkilöitä voidaan saada lopulliseen vastuuseen mutta se polku on pitkä ja kivinen eikä välttämättä tuota toivottua lopputulosta.

Tämä todellakin sai meidät ymmällemme.

ps. Jos päätätte lähteä esim. rakennuttamaan taloa, tässä muutamia kohtia mitä kannattaa huomioida sitä ennen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta

Tietoisku: huomioi nämä kohdat ennen rakennuttamista / urakkaa