Tähän mennessä tapahtunutta

Tervetuloa Märkä Betoni blogiin. Kerromme tässä blogissa perheemme kamppailusta sisäilmaongelman kanssa. Jaamme myös tietoa asian ympärille liittyvistä asioista, esim. mitä asioita tulisi huomioida ettei vastaavaa pääse tapahtumaan. Olemme saaneet monia yhteydenottoja ja lukeneet vastaavista tapauksista netistä joten selkeästi vastaavia ongelmia on monilla muillakin ihmisillä. Tässä selailua helpottava kronologinen luettelo tapahtumista. Päivitämme listaa tilanteen mukaan. Tähän menessä tapahtunut: - 2013 Joulukuu   rakennusprojekti valmistui . Pääsimme muuttamaan uuteen omakotitaloomme.  - 2015 kesän loppupuolella perheen isä alkoi sairastelemaan, myös perheen vastasyntynyt oireili. - 2016 Helmikuu   perheen äiti sairastui keuhkokuumeeseen , tämä vei hänet sairaalahoitoon. Lapsiperheiden kotipalvelu oli tällöin perheen apuna. - 2016 Huhtikuu  vaihdoimme asuntoja kolmen viikon ajaksi isoisän ja hänen vaimonsa kanssa. - 2016 Huhtikuu   tilasimme kotiimme homekoirat jotka

Betoni, askeläänieriste ja VOC. Mistä on oikein kyse?


Usein VOC ongelmat ovat kohdistuneet juuri lattiapinnoitteen (esim. askeläänieriste, muovimatto) ja betonin kemialliseen reaktioon. Aiheena tämä on kuitenkin sen verran erikoinen että ajattelin hieman pohtia tätä tarkemmin. Aihe tuntuu muutenkin herättävän kummastusta vaikka paljon tästä on usein julkisuudessakin puhuttu. Ei. Kyseessä ei ole home.

Kyseinen ongelma tuntuu tapahtuvan usein uusissa ja uudehkoissa rakennuksissa. Ongelmaan liittyy lähes aina betonin liiallinen kosteus. Syy tähän johtuu usein rakennusvaiheen kiireestä, ymmärtämättömyydestä ja huolimattomuudesta. Jos olet kuullut sanonnan viikko per sentti, tämä harvoin pitää paikkansa.

Kostean betonin emäksisyys/alkalisuus aiheuttaa kemiallisen reaktion muovisessa pinnoitteessa joka alkaa ajan myötä luovuttamaan sisäilmaan erinäisiä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC). Sisäilman kautta yhdisteet siirtyvät sitten asukkaisiin. Altistuminen tapahtuu pidemmällä aikavälillä ja ongelma havaitaan yleensä siinä vaiheessa kun oireet alkavat haittaamaan ns. normaalia elämistä. Perheemme tapauksessa tähän tilanteeseen kesti noin 1,5 vuotta. Kemialliset yhdisteet ovat pääosin rasvaliukoisia ja niiden poistuminen kehosta kestää pidemmän aikaa.

Oireita ovat usein hengitystietulehdukset, sekava olotila, unettomuus, hermostolliset häiriöt ja ruuansulatuselimistön ongelmat yms.

Usein syitä etsitään ensin vääristä paikoista esim. elintavoista ja irtaimistosta jne. Epätoivon iskiessä paikalle tilataan homekoirat tai sisäilmatutkijat ja ongelman laajuus paljastuu viimeistään tässä vaiheessa. Tarina on toistunut saman kaavan mukaan tosi monella.

Kuinka välttää ongelma?
Ensimmäinen asia on varmistaa betonin riittävä suhteellinen kosteus. Rakennusmääräys antaa raja-arvoksi 85% RH mutta mielestäni tuon pitää olla reippaasti tuon alle. Kosteus tulisi tarkistaa myös betonin sisältä, ei ainoastaan pinnasta (porareikämittaus). Kosteus nousee ajan myötä ylöspäin lattian pintaan vaikka se olisikin sillä hetkellä mitattu kuivaksi.

Jos epäilet kyseistä ongelmaa?
Nosta lattiapinnoitetta ylös sen verran että pääset toteamaan aistinvaraisesti tuleeko betonin pinnasta hajua. Haju on yleensä makeahko/pistävä. Kuivan betonin ei pitäisi tuoksua periaatteessa millekkään.
Toinen toimenpide on mitata kosteus pintakosteusmittarilla betonin pinnasta. Jotta kosteus ei ehdi haihtua, tämä tulisi tehdä heti pintamateriaalin irroittamisen jälkeen, askeläänieristeen alta.

Riitääkö lattiapintojen vaihtaminen ongelman poistamiseksi?
Suurella todennäköisyydellä ei. Jos betoni on ehtinyt reagoimaan lattiamateriaalin kanssa pidemmän aikaa on sitä tarttunut myös betoniin. Tämän takia korjaustoimenpiteet ovat yleensä työläitä ja vaativat betonin hiomista ja kuumentamista jonka avulla yhdisteitä poistuu ja betonin kosteus saadaan alas. Olen jostain kuullut että hiominen olisi se tehokkaampi toimenpide mutta faktaa tästä itselläni ei ole.

Miksei näistä ongelmista ole puhuttu aikaisemmin?
Oma aavistukseni on siinä että taloja rakennetaan nykyaikana monta kertaa nopeammin kuin aikaisemmin. Kiire aiheuttaa sen että rakennusmateriaalit kuten betonin kuivumisaika on liian lyhyt. Toinen syy saattaa olla itse betonin koostumuksessa. Betoniin lisätään nykyaikana erilaisia lisäaineita joita ei vielä edellisellä vuosituhannella käytetty. Kolmas syy saattaa olla se että asiaa ei ole aikaisemmin yksinkertaisesti tiedostettu.


Tässä linkkejä aiheesta:
Polygon: https://www.polygongroup.com/fi-FI/palvelut/sisailmapalvelut/voc-tutkimus--ja-saneerauspalvelut/
Aamulehden juttu: https://www.aamulehti.fi/kotimaa/uusi-morko-rakennuksissa-voc-remontti-pientalossa-voi-maksaa-jopa-satoja-tuhansia-euroja-24346672/
Henri Hakala kandidaattitutkielma: LATTIAMATERIAALEISTA HAIHTUVAT ORGAANISETYHDISTEET JA NIIDEN ANALYSOINTI
Sanna Lappi, OPINNÄYTETYÖT, RAKENNUSTERVEYS 2013: Uudempien PVC-lattiapäällysteidenvaurioituminen kosteusrasituksenjohdosta


28.3.2018: Lisäsin tekstiin kappaleen lattiapintojen vaihtamisesta.

Kommentit

  1. Mikä tilanteenne on nyt, onko oireet saatu talttumaan ja oletteko olleet tyytyväisiä talon asumisterveyden suhteen? Tekisittekö nyt jotain selkeästi toisin?

    VastaaPoista
  2. Moi. Sanotaan nyt näin että oireet ovat poissa kaikilta paitsi itseltäni (perheen isä). Asuminen on lähtökohtaisesti normaalia. Altistuminen ja terveyden menettäminen on jättänyt kuitenkin jälkensä joten näiden asioiden punnitseminen on aika vaikeaa. Välillä oireet pahenevat, väillä taas tuntuvat olevan hallinnassa. Oireita tulee nykyään muuallakin ja tämä sekoittaa tilannetta lisää (herkistyminen). Pelkään että terveys ei normalisoidu täysin ja kyseessä saattaa olla loppuelämän vaiva.

    Jälkikäteen ajateltuna varmistaisin korjaushommissa lattian hiomisen (betoniin tarttuneet yhdisteet) ja tilojen tuuletuksen (irtaimistoon tarttuvat yhdisteet) kahteen kertaan. Tekisimmekö jotain selkeästi toisin? Emme varmaan koska vastaan ei ole tullut idioottivarmoja korjaustoimia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Huom. kommentoinnissa on ollut ongelmia Safari selaimen kanssa. Suosittelen käyttämään jotain toista selainta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta

Tietoisku: huomioi nämä kohdat ennen rakennuttamista / urakkaa